Programmering Nationale Wetenschapsagenda (NWA) – Kwaku Summer Festival

(introductie wetenschapsactiviteiten)

Festivalgangers in de leeftijd van 4-12 jaar opgelet! Er komen activiteiten van het kinderwetenschapsfestival Expeditie NEXT naar het Kinderdorp op Kwaku! Tijdens het eerste en laatste weekend van het festival kunnen de kinderen op een speelse manier kennis maken met wetenschap. Maak je eigen toekomstgerecht, leer over het leven van mensen in slavernij, maak je eigen stop-motion filmpje, doe mee aan de spannende domino-taalrace en kom ontdekken hoe goed jouw zintuigen werken.

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) organiseert activiteiten op zaterdag 13 juli & zondag 14 juli en zaterdag 2 augustus & zondag 3 augustus. Het kinderdorp wordt deze twee weekenden ondergedompeld in de wereld van de wetenschap. Ben jij er ook bij? 

Programma

Culinair Cellulair: ontwerp je eigen toekomstgerecht

Stel je voor, je krijgt de kans om je eigen eten te kweken uit cellen van planten en dieren. Hoe ziet jouw gerecht er dan uit? Bestaat het uit planten en schimmels, of ga je een hapje van een dinosaurus eten? Op een groot touchscreen-scherm doorloop je het kweekproces in vier stappen en maak je je eigen gerecht. Je kunt kiezen uit verschillende smaken, texturen, vormen en kleuren. Durf jij een hapje te nemen van je eigen gecreëerde gerecht?

Leren over het slavernijverleden van Curaçao en Suriname

Leer over mensen die vroeger in slavernij leefden in Suriname en Curaçao. Ontdek de geschiedenis en plekken die te maken hebben met slavernij. Hoe zagen mensen in slavernij eruit? Gebruik je fantasie en maak tekeningen. De tekeningen worden onderdeel van een tentoonstelling en een onderzoek naar hoe kinderen slavernij zien.

Maak je eigen stop-motion filmpje

Waarom zijn er geen dinosaurussen meer? Hoe draaien de planeten om de zon? En hoe wordt een kikker een kikker? Het antwoord op deze en meer vragen leer je door zelf een stop-motion filmpje te maken. Experts van het InScience filmfestival helpen je mee om van jou een echte filmmaker te maken. Eerst lees je meer over de vraag die je hebt gekozen. Dan maak je het filmpje met titels en aftiteling

Kletskoppen, spelen met taal!

Kletskoppen heeft zes leuke taalspelletjes voor jou! Je kunt als een echte taalwetenschapper zelf aan de slag met de uitspraak van je naam. Doe mee aan de spannende domino-taalrace of raad wat iemand anders gaat zeggen. We hebben ook het Talenrad van Fortuin waarbij je kan laten zien wat jij weet over de talen die mensen in Nederland spreken. Spelen met taal was nog nooit zo leuk!

Eten met al je zintuigen

Proeven, voelen, ruiken, zien en horen. Eten doe je met al je zintuigen! De Nationale Wetenschapsagenda heeft allerlei leuke proefjes voor jou. Ontdek bijvoorbeeld hoe verschillend eten kan smaken als je niets kunt zien en raad wat je proeft. Durf jij een hapje te proeven en mee te doen aan dit spannende en leuke avontuur?